Uudemman siipiosan kunnostuskuvia kirkkosillan nurkalta

Vuonna 1979 Lapuan kaupunki levensi kirkkosiltaa Kosolan talon kohdassa. Leventämisen myötä sillan tukirakenteet tulivat kiinni talon seinään. Onneksi samanlaisia ratkaisuja ei tehdä enää tänään! Ei ainakaan näiden kuvien jälkeen…

Vuonna 1979 Lapuan kaupunki levensi kirkkosiltaa Kosolan talon, silloisen Herättäjän toimitalon kohdassa. Leventämissuunnitelman mukaan sillan tukirakenteet tulivat käytännössä kiinni talon seinään.

Kuva kirkkosillan leventämissuunnitelmasta vuodelta 1979. Pengerrys tarvitsi tilaa ja muuri tuotiin talon nurkalle saakka.

Tältä rakenne näytti nurkalta kurkattuna huhtikuussa 2020:  

Sillan tukirakenteet olivat aivan liian lähellä seinää. Mikäli välissä on koskaan ollutkaan ilmarakoa, ei sitä ollut siinä enää kymmeniin vuosiin. Maa-aines oli kiinni seinässä ja sadevedet flosottivat puhkiruostuneesta syöksytorvesta nurkalle ja pitkin seinää.
Tältä näytti sillanpuoleisen nurkan seinä avaamisen jälkeen. Jatkuva pitkäaikainen kosteus oli tehnyt tehtävänsä.
Kaupunki myönsi luvan sillan tukimuurin siirtämiseen pois seinältä.
Nurkka tunkattiin ja nurkalle rakennettiin uutta muuria, jota vasten sillan rakenteet voitiin tuoda takaisin niin, etteivät ne enää painu seinää vasten.
Seinällä alimpia hirsiä korvattiin kiilakivellä ja seuraavia uudella hirrellä, joka ei enää joudu kosketuksiin maa-aineksen kanssa. Sadevesille rakennettiin uusi viemäröinti kadun alle – ja katukin (jalkakäytävä) on tässä jo saanut uuden asvaltin pintaansa.
Tässä on sillan uusi tukimuuri enää viimeistelyä vaille valmiina. Jalankulkijoita suojeleva metallinen kaide asennettiin takaisin paikoilleen.

Samalla nurkalla on käynti talon vanhimpaan kellariin. Kellarin oviaukon kohdalla sokkelin kiilakivet olivat kallistuneet ulos, kellarin tiili- ja luonnonkivimuurauksissa oli murtumia ja talon seinä joenpuoleisella julkisivulla oli notkahtanut puutarhaan päin. Tähän merkittävänä syynä lienee se, että puutarhaan on jossain vaiheessa kaivettu likakaivot. Maan syvälle muokkaaminen on heikentänyt ja liikuttanut maaperää, joka muutenkin kallistaa tässä kohti jokirantaa. Myös sillan tukimuurin massa talon nurkalla on ollut painava. Perustuksissa olevan hirsiarinan kuntoa ei ole tällä seinustalla vielä päästy tarkistamaan.

Kun hirsiseinää oli jätettävä tunkkien varaan nurkan korjauksia tehtäessä ja seinän paino hellitti kiviltä, jännitti hieman, pysyvätkö ne paikoillaan vai kaatuuko seinä. Osaava työporukka piti huolen siitä, että ei kaatunut!

Pultattiin teräspalkki kellarin luonnonkiviseinään, ankkuroitiin ulospäin kallistuneet kivet siihen ja vedettiin niitä sisään useita senttejä, sekä lukittiin paikalleen. Nyt kivet ovat paremmassa asennossa, eivätkä pääse liikkumaan lisää väärään suuntaan. Tällä ratkaisulla mennään eteenpäin toistaiseksi.

Taina Hautamäki

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search
Blogiarkisto

Viimeisimmät postaukset