TIETOA

Pohojammaa on kansanliikkehien kehto ja jokilaaksojen halakoma lakeuksien maa. Se on toinem maa. Ja sillä on tuhansia tarinoota. Toiset niistä tunnetaham paremmin, toisista harva tiätää. Vaikka kuinka orottaas jotta jokahan ne loppuu, niin aina vaan niitä piisaa. Ja uusia tuloo joka päivä.

KOSOLAN TALO ENNEN JA TÄNÄÄN

Kosolan taloo oli olemas jo silloon, kun 1808-09 käyryn Suamen soran veteraania viälä eli, kul lapualaaset häjyt viälä kriinasti taloon ympärillä,  ja kum moni isäntä oli viälä sitä miältä jottei herroja tarvital lisää eikä sen tähären tarttek kansakoulujakaar rakentaa.  Mailma muuttuu joka päivä. Mihinä kaikes taloov väki on ollu joukos?

POHJALAISUUS

Pohojammaan historias on palio sellaasta, mikä seliittää sitä minkä tähären meirät pohojalaaset nähärähän vähä erillaasina viälä tänäkip päivänä. Näillä sivuulla on siihen tarinahan pintaraapaasu. Lisää kerrotahan, kun tuutta käymähän.

POHJALAISTALOT

Pohojalaaset taloot on satoja vuasia kestänehen käsityälääsperintehen tulos, joka saavutti teknisen huippunsa 1800-luvun lopulla. Pohojalaastalojen kartanot kaikkine rakennuksinensa antaavat viäläkin leimansa maakunnan maisemalle.