Vierailu Kosolan Talossa

Vierailu Kosolan Talossa

Suurella pohjalaistalolla Lapuanjoen rannassa on poikkeuksellisen värikäs historia, johon voi tutustua talon tarinaoppaan johdolla.

Lapualaisella Kosolan talolla on poikkeuksellisen värikäs ja kiehtova historia aina 1700-luvulta saakka. Sen tarina kertoo sodasta ja rauhasta, väkevistä yrittäjistä ja sivistäjistä, häjyistä ja vallesmanneista, nuorisoseuraliikkeestä ja amerikansiirtolaisuudesta, vahvasta maataloudesta ja körttiläisyydestä, kapinahengestä ja vaikuttajuudesta, jääkärivärväreistä ja lapuanliikkeestä. Sen tarina on väkivallan ja vakauden, voiman ja vastavoiman tarina.

Ryhmä voi valita erikoisteeman, johon tarina keskittyy. Esimerkiksi:

  1. Suomen villi länsi: tarinaopas kertoo mm. häjyistä ja häjyjen suitsimiseksi tarkoitetusta Lapuan laista, Iisakki Kosolan tekemästä puukotuksesta ja tuomiosta Turun linnassa, sekä Kauhavan ruman fallesmannin Adolf Hägglundin ajasta talossa.
  2. Isänmaan kuohuvat vuodet: tarinaopas kertoo mm. Suomen itsenäistymistä edeltävistä ajoista, jolloin Kosolan talo toimi jääkärietappina ja asekätkentäpaikkana. Itsenäisyyden kuohuvina alkuvuosina se oli Lapuanliikkeen myötä kaikkien aikalaisten tuntema kiintopiste valtakunnan poliittisella kartalla. Millainen mies oli talon tunnetuin asukas, Vihtori Kosola, ja millaista elämää Vihtori ja hänen vaimonsa Eelin elivät Kosolassa.
  3. Hengellistä elämää: tarinaopas kertoo mm. Vihtori Kosolasta rippikoulupoikana ja hänen hengellisistä kokemuksistaan kalterijääkärinä Pietarissa, Kosolan talon vuosikymmenistä körttiläisten päämajana, sekä kirveskristityistä idän mailla.
  4. Kosolan talo rakennusperintökohteena: tarinaopas kertoo talon rakennushistorian selvittämisestä, talon rakenteissa ilmenneiden vaurioiden syistä ja korjausmenetelmistä sekä perinteisistä, luonnonmukaisista rakennusmateriaaleista. Tämän teeman yhteydessä kurkistetaan myös keskeneräiselle puolelle, jossa restaurointi yhä jatkuu, ja noudatetaan annettuja turvallisuusohjeita.
  5. Kosolan talon yleisesittely talosta ja sen asukkaiden vaiheista.
Taina Hautamäki
Heli Karhumäki

Kosolan talon tarinaoppaat: Taina Hautamäki & Heli Karhumäki

Tarinaopastusten hinnat vuonna 2024, kun ryhmässä on vähintään 20 henkilöä:

  • 30 minuuttia: Kosolan talon yleisesittely 10,00 €/hlö
  • 60 minuuttia: yleisesittely ja erikoisteema 14,00 €/hlö
  • 90 minuuttia: yleisesittely ja kaksi erikoisteemaa 18,00 €/hlö

Ohjelmaan on lisättävissä ruokailu ja/tai kahvitus Kosolan kievarissa.

Erityistä huomioitavaa: tarinallinen ohjelma esitetään Kosolan valmistuneissa kievarin tiloissa. Talon muissa osissa restaurointi jatkuu edelleen.

Tiedustelut ja varaukset:

Kosolan Talo Oy

heli.karhumaki@kosolantalo.fi
puh. 040 172 3606