ME

Kulttuurihistoriallisesti arvokas taloo kunnostetahan rakennusperintöarvot säilyttävällä, kestävällä lailla. Taloohin kehitetähän toimintoja, joirenka kokemisella on merkitys ja tarkootus. Me Kosolan Taloos arvostamma kestävyyttä ja luannommukaasuutta, aitoutta ja juuria, paikallista elämäntapaa ja maaseurun elivvoimaa. 

Jari Vesanen

Jari Vesanen

Isäntä ja kirstunvartija

Jari tienaa metalliteollisuusyrittäjänä minkä ehtii, jotta Kosolan talo saadaan valmiiksi, liiketoiminta käyntiin ja tappiot katetuiksi. Hän pitää vanhoista pohjalaistaloista rehdisti eikä vain juhlapuheissa. Laskee leikkiä rahasta ja pyyhkii sitten kylmän hien otsaltaan, kun luulee, ettei kukaan näe. Ei pidä konditionaaleista. ”Se on tekemisen meininki, joka merkitsee.”

Vesanen on Vaasassa kasvanut pohjalaisen rakennusperinnön ja ekologisen kiertotalouden aktivisti, joka pelasti 2000-luvun alussa viime hetkellä komean Varpulan talon Kauhavalta siirtämällä ja saneeraamalla sen kodikseen Sipooseen – mutta Kosola pysyy paikallaan! Hän vaikuttaa Talonpoikaiskulttuurisäätiössä vahvistaakseen perinnerakentamisen arvostusta Suomessa ja innostaakseen ihmisiä pelastamaan arvokkaita talovanhuksia häviämiseltä.

Taina Hautamäki

Taina Hautamäki

Jokapaikanhöylä ja projektiorava

Projektipäällikkö Taina järjestää ja emännöi, rientää paikasta toiseen, hankkii taloon antiikkikalusteita ja esineistöä, ratkaisee restauroinnin ongelmia ja kehittää uusia. ”Kulutan urakalla Jarin rahoja. Sen lisäksi otan vastaan vieraita ja kerron murteella sellaisia tarinoita, jollaisia ette ole ennen kuulleet ettekä muualta kuule.”

Hautamäki selvittää ja dokumentoi Kosolan talon rakennushistoriaa ja asukkaiden elämänvaiheita. Hän tarinoi niistä matkailijaryhmille Kosolassa sekä kirjoittamalla artikkeleita Kosolan talon blogiin. Hän vetää matkailuoppaana myös laajempia Etelä-Pohjanmaan historiakierroksia muun muassa isonvihan, nuijasodan sekä Leväluhdan mystisen vesikalmiston maisemissa ja vierailee tilausluennoijana siellä, minne kutsutaan.

Taina Hautamäen löydät täältä: taina.hautamaki@kosolantalo.fi, 0400 317138.

Heli Karhumäki

Heli Karhumäki

Tarinankertoja ja palveluiden myyjä

Viestintä- ja myyntipäällikkö Heli toimii Kosolan talon tarinankertojana, kievarin emäntänä ja palveluiden myyjänä. ”Tämä talo on kihelmöivän erityinen. Etelä-Pohjanmaan historia tiivistyy monessa suhteessa juuri Lapuassa, ja Lapuan historia tiivistyy Kosolassa. Talon joka kolkka tihkuu isänmaan, yrittäjyyden ja hengellisyyden historiaa.” Opastus sujuu murteella ja huumorilla niin helavyössä kuin körttipuvussa. Erityisen mielellään hän esittelee Lapuan hengellistä historiaa, jota värittävät useat herätyssuunnat, voimalliset julistajat, kipeät ristiriidat ja koskettavat sovinnot. ”Tarinoita täällä raamattuvyöhykkeellä riittää, ja ne syventävät ymmärrystämme Suomen kristillisen sivistyksen ja elämänmuodon merkityksestä kansakunnan vaiheissa”. Viestintä- ja myyntipäällikkö Karhumäen löydät täältä: heli.karhumaki@kosolantalo.fi, 040 172 3606.