Vanhemman siipiosan kunnostuskuvia, osa II

Missä vaiheessa mennään vanhan siipiosan kunnostuksessa tammikuussa 2021?
Vanhassa siipiosassa oli joissakin kohdin ulotettava hirsikorjauksia välikaton ja yläkerran puolelle. Ilmeisesti yläkerran lämpöpattereista oli joskus vuotanut vettä, mikä oli päässyt lahottamaan rakenteita. Näin ollen oli avattava alakerran kattoja. “Kylänpuoleisessa” päädyssä (tila 1) irroteltiin ensin Halltex-levyjä, joiden takaa paljastui palanutta helmiponttipaneelia. Paneeli oli suurelta osin niin hiiltynyttä, että katsottiin parhaaksi poistaa se kokonaan ja pudottaa samalla välikaton täytteet alas. 

 

Samalla päästiin korjaamaan yläkerran huonokuntoisimpia lattiavasoja alhaalta käsin.

 

Kun “kylänpuoleiseen” päätyyn rakennettiin portaat yläkertaan 1950-luvulla, katkaistiin samalla yläkerran lattian kantavia rakenteita. Portaat on nyt purettu ja uusilla kantavilla rakenteilla nostettu yläkerran lattia tukevasti takaisin paikoilleen. Portaat rakennetaan uudelleen, mutta niiden suunta muuttuu. Jatkossa nousu on päädyn puolelle tulevan pienen porstuan kautta.  Portaikosta tulee yläkertaan palo-osastoitu hätäpoistumistie.  
Vanhan siipiosan keskimmäisessä tilassa (tila 2) Halltexien takaa tuli näkyviin hieno, liimamaalilla maalattu vanha lautakatto. Se irrotettin varovasti lauta laudalta, numeroitiin ja laitettiin talteen  odottamaan huoltoa ja paikoilleen palauttamista.
Kakkostilan kulmassa on ollut muuri myös yläkerran puolella. Painovoimaisen ilmanvaihdon yksi poistohormi laitetaan tähän.
Vanhan siipiosan toisessa päädyssä (tila 3) oli kuvan mukainen, alas laskettu katto…

…jossa oli pinnoitetun lastulevyn alla koolaus, Halltex-levy, toinen koolaus, huokoinen puukuitulevy ja lopulta jäljemmissäkin kuvissa näkyvä laudoitus yläkerran lattiassa.  

Tässä vaiheessa voi nähdä samalla silmäyksellä molempiin kerroksiin.

Kolmannen tilan kattoa on vahvistettu kuvassa näkyvällä parrulla. Palo-osastointi tulee vanhemman ja uudemman siipiosan väliselle seinälle harjalle saakka, mikä tarkoittaa mm. että osastoivalle seinälle tulevien pariovien on oltava palo-ovet. Hirsiseinä täyttää paloaikavaatimukset sellaisenaan.

Taina Hautamäki

5 Responses

  1. Hienoa työtä. Toivottavasti teidän työnne innoittaa Lapuan kaupunkia säästämään ja kunnostamaan myös alakoulun pihassa olevan puisen koulurakennuksen.

  2. Mielenkiintoista lukea hirsirakenteisen talon kunnostuksesta. Palo-osastointiin liittyen jouduitteko uusimaan palo-ovet koko rakennuksessa uusimpien vaatimusten mukaisesti? Ilmeisesti tuon yhden kuvan perusteella varatien oviaukossa on vielä vanha palo-ovi käytössä?

    1. Kyllä, ovia uusitaan. Ulkonäöllisesti pyritään myös palo-ovet saamaan tyyliin sopiviksi.

  3. Vaasa lehti 31.12.1912
    “Tulipalo Lapualla, Sunnuntai-iltana huomattiin tulen päässeen valloilleen kauppias Wolkoffin kauppahuoneustossa Kosolan talossa Lapuan Kirkonkylässä. —- sammutustoimiin ryhdyttiin heti. Paljosta veden käytöstä tärveltyi kuitenkin liikkeen tavaravarasto melkein kokonaan —palo lienee saanut alkunsa muurin halkeamasta, mistä se viimein tarttui välikattoonkin.”
    https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/binding/1334544?page=2

    1. Mainiota, kiitos tästä! Nyt tiedetään, milloin tulipalo tapahtui! Lapuan historia II:ssa kerrotaan kyseisestä kauppiaasta. Vuonna 1910 kunta ei suostunut kauppias Tapani Wolkoffin pyyntöön saada perustaa kauppa Lapuan kirkonkylään. Kielto perustettiin sillä, että Wolkoffilla oli kauppa Ähtärissä, kun taas Lapuan kirkonkylässä oli jo paljon kauppoja “joissa suuri osa paikkakunnan asukkaista osuustoimintaperusteella tekee kauppansa”. Sinne ei haluttu haaraliikettä. Lapualaisten kielto ei kuitenkaan auttanut, vaan Wolkoff sai kaupanpito-oikeuden kuvernööriltä. Kauppaa pidettiin Kosolan siipirakennuksessa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search
Blogiarkisto

Viimeisimmät postaukset