Uudemman siipiosan kunnostuskuvia katupäädystä

Paljon on vettä virrannut Lapuanjoessa sen jälkeen, kun Kosolan Talon seinillä on viimeksi näkynyt näin paljon uutta hirttä!

Herättäjän kirjakauppa on luonnollisesti tarvinnut näyteikkunoita. Niitä on ollut katusivustalla kaikkiaan viisi, joista kolme vanhemmassa siipiosassa ollutta oli palautettu kuusiruutuisiksi jo edellisessä kunnostuksessa vuonna 1999.

Tämä kuva on uudemman siipiosan kadunpuoleisesta päädystä kesällä 2019. Kaksi näyteikkunaa on vielä jäljellä. Niiden välissä ollut asiakasovi on suljettu samassa 20 vuotta aikaisemmin tehdyssä remontissa, jolloin ovi tehtiin uuteen kuistiin sisäpihan puolelle.

Vanhoissa taloissa saattaa löytyä vanhoja ovia seinien sisältä. Niin täälläkin! Vanha metallinen pariovi oli edelleen paikoillaan seinän sisällä.

Rakenteet eivät olleet erityisen lämpötiiviitä ja altistivat myös kosteudelle. Maakuntamuseon rakennustutkija oli samaa mieltä siitä, että käyttötarkoituksen muuttuessa on tarkoituksenmukaista ja perusteltua, että myös viimeiset kaksi näyteikkunaa poistetaan.
Pyhälahden valokuvaamomuseossa on kuva, jossa näkyy Kosolan talon kadunpuoleinen julkisivu ennen vuotta 1903. Siitä nähdään, miltä ikkuna- ja ovirivistö on näyttänyt vuosisadan vaihteessa. Siinä näkyy myös muita seikkoja; mm., että vanha siipiosa on ollut pitkänurkkainen ja myös siinä on ollut matalat haukanikkunat räystään alla. Vuorilaudoitus on ilmeisesti laitettu vasta 1940-luvulla.
Reikiä siis riitti myös uudemman siipiosan tässä päädyssä, ja niitä alettiin paikata.
Elokuussa 2020 rakentuu Vihtorin kamarin kohdalla uutta ulkoseinää ja samassa rytäkässä myös uutta väliseinää siihen, missä se on ollut ennen poistamista.
Talo vaati välillä huomiota muualla, mutta lokakuussa palattiin katupäätyyn: tässä on jatkettu Vihtorin kamarin ulkoseinää niin, että uuden kuusiruutuisen ikkunan paikka alkaa jo hahmottua.
Myös viereisen huonetilan uudet ikkuna-aukot rakentuvat.
Päätyseinä on saatu umpeen, ikkunat vielä puuttuvat. Niiden tulee olla samanlaiset kuin joenpuoleisella julkisivulla. On etsitty vanhoja ikkunoita, jotka voisi kunnostaa – mutta juuri oikealla mallilla ja oikeilla mitoilla ei ole ainakaan toistaiseksi löydetty sopivia. 1×3 -ruutuisen ikkunan mitta on 57 x 159 cm ilman karmia ja yhtä ikkunaa kohti niitä tarvittaisiin ulkopokiin kaksi ja sisäpokiin toiset kaksi – yhteensä kaksitoista.
Tältä näyttää Kosolan Talon kadunpuoleinen julkisivu tänään!

2 Responses

  1. Mitä tarkoittaa “pitkänurkkainen”? Muutoinkin näissä teksteissä voisi selventää termistöä, kun suurin osa lukijoista on maallikkoja jotka ei ymmärrä kaikkia entisöijien käyttämiä sanoja 🙂 Saisi enemmän irti tästä remonttikertomuksesta 🙂

    1. Hyvä pointti, kiinnitän tähän jatkossa huomiota! Pitkänurkkainen tarkoittaa, että rakennuksen nurkkien liitokset on salvottu siten, että hirsien päät jäävät pitkiksi ja tulevat “yli” nurkasta. Lyhytnurkkaisessa rakennuksessa nurkkasalvos on veistetty niin, että hirsien päät eivät ulkone vaan nurkkaan tulee suora kulma. Pitkänurkka on pohjalaistaloissa vanhempi tapa nurkkien salvomiselle. Kosolan vanhemmassa siipiosassa pitkät nurkat on myöhemmin typistetty. Todennäköisesti 1940-luvulla helpottamaan ulkovuorilaudoituksen tekoa. Uudempi siipiosa on rakennettu jo alunperin lyhytnurkkaiseksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search
Blogiarkisto

Viimeisimmät postaukset