Kosolan tapettihistorian jäljillä

Vaikka Kosolassa ei ole säästynyt ehjiä tapettipintoja, on jäljellä kuitenkin pieniä fragmentteja ja lattioiden täytteistä löytyneitä palasia. Niiden avulla on mahdollista päästä jäljille siitä, millaisin värein ja kuvioin taloa on eri aikoina koristettu.

Seinillä olevista pienistä tapetin palasista ja lattioiden täytteistä löytyneistä muista palasista kootaan Kosolan Talon tapettihistoriaa niin pitkälle kuin se on mahdollista.

Tässä muutama kuva siitä, mitä seinäpinnoissa on vielä ollut kiinni:

Vihtorin kamaria vasten olevalta seinältä viereisen huoneen puolelta.
Vihtorin kamarista, kadunpuoleisen seinän yläreunasta.
Entiseltä porstuan seinältä suuremmasta siipiosasta.
Salissa olleiden pariovien vasemmalta puolelta lattian rajasta siinä, missä pariovet johtivat porstuan ja salin väliseen pieneen huonetilaan.
Suuremman siipiosan Lassilan / pitserian puoleisesta päädystä seinän alareunassa.

Suurin osa kaikista vielä seinillä olleista tapetin palasista on kovin pieniä. Niin pieniä, että niistä ei pysty näkemään kokonaista kuviota tai kaikkia tapetissa olleita värejä. Lattioiden alta ja välikaton täytteistä kuitenkin on löytynyt hieman suurempia palasia, joiden alkuperäistä paikkaa seinällä voi jäljittää näiden pikku fragmenttien perusteella. Kun palaset ovat vielä kiinni toisissaan, pystytään myös näkemään mikä tapeteista on vanhempaa ja mikä nuorempaa kerrostumaa.

Näitä irrallaan löytyneitä hieman isompia kaistaleita on esimerkiksi tällaisia:

Vihtorin kamarin lattian alta löytyneitä hieman isompia tapetinkappaleita.
Vanhan siipiosan lattiatäytteistä löytynyttä kaunista sinikukkaista tapettia.

Kaikki talteen saadut palaset dokumentoidaan niin pitkälle kuin se niiden perusteella on mahdollista. Osa palasista on hyvin ohuita ja hauraita ja etenkin lattiatäytteissä olleet ovat varsin likaisia. Niistä harjataan likaa varovasti irti, ja toisissaan kiinni olevia kerroksia koetetaan irrotella varovasti niin, että saadaan talteen näyte niistä kaikista. Erilaisista vanhojen tapettien arkistoista pystyy määrittämään käytettyjen tapettien ikää, kunhan palasessa on tarpeeksi tuntomerkkejä joiden perusteella sille löytyy täysi vastine – tai ainakin jokin tyylipiirre, mikä yhdistää sen toiseen saman kaltaiseen tapettiin, jonka ajankohta on tiedossa. Lopuksi kaikki palaset arkistoidaan koottujen tietojen kanssa ja säilytetään asianmukaisesti. Ehkä jonain päivänä pienistäkin tunnistamatta jääneistä fragmenteista voidaan nähdä, millaisen tapetin palasia ne ovat!

Taina Hautamäki

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search
Blogiarkisto

Viimeisimmät postaukset