Vanhemman siipiosan kunnostuskuvia III

Kosolassa on siirrytty sisätiloihin. Nyt palautetaan vanhaa huonejakoa uusilla väliseinillä ja valmistellaan pintakäsittelyitä.

Keittiö

Kosolan Talon palvelukeittiöstä tulee moderni, että se täyttää elintarvikehuoneille asetetut vaatimukset, on helppo pitää hygieenisenä ja toimii käytännöllisesti. Se tulee näihin kahteen huoneeseen sisäpihan puolella:

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on 20210304_121138-1024x768.jpg
Lattian niskoitukset tehtiin muita huoneita tiheämmiksi lattiavalun vuoksi. Tässä vaiheessa lattia on saanut eristeet ja vanerin päälle on tehty raudoitus valua varten. Vesiliitännät ja viemäröinnit ovat valmiina.

Kahvilan ja tilausravintolan asiakastilat

Keittiön on tarkoitus palvella kahvilan ja tilausravintolan asiakkaita. Vanhemman siipiosan muihin huonetiloihin sekä osittain uudemman siipiosan puolelle tehdään viihtyisät asiakastilat:

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on Tila1A-1024x768.jpg
Kadun puoleiselle sivulle ei voitu avata kissanluukkuja, joten alapohjan tuuletus toimii sisäseinälle nostetun ja ylempänä seinästä ulos johtavan tuuletusputken kautta. Ikkunoiden väliin sijoitetut putket saadaan näyttämään följareilta, joten ongelma ratkaistiin aika siististi! Lattian lämpöeristeenä on Huntonin puukuitulevyt, jotka eivät painu.
Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on Tila1E-1024x768.jpg
Käsittelemätön uusi kuusilankku on vaalea ja kaunis. Jollain se on käsiteltävä, mutta vielä ei ole päätetty, millä. Vaihtoehtoja on useita. Kylmä vesi ja pellavaöljysuopa tekevät puun pintaan lialta suojaavan kerroksen ja puun vaaleus säilyy. Sama vaikutus on kaseiinikäsittelyllä, jolloin lattiaan imeytetään rasvatonta maitoa tai piimää, kunnes se ei enää imeydy, ja loput pyyhitään pois. Tietysti maalaaminenkin on vaihtoehto – mutta onko se yhtä mielenkiintoinen?
Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on Tila1F-1024x768.jpg
Osaan hirsiseinistä on laitettu huokoinen puukuitulevy, mutta kaikille seinille sitä ei ole tarkoitus laittaa. Vanhemman siipiosan keskimmäisessä huonetilassa tulee paperointi eli tapiseeri suoraan hirttä vasten. Puukuitulevyjen päälle tulee osalle seinistä pinkopahvia, joka voidaan maalata tai tapetoida – ja osalle seinistä tulee laudoitus. Kuvassa kolme peräkkäistä huonetilaa näyttää puuttuvien väliseinien vuoksi yhä yhdeltä ja samalta, mutta kun huonetilojen nurkkakohtiin lisätään pikkuinen pätkä ”seinää”, saadaan erot näkyviin.
Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on Tila1G-1024x768.jpg
Kylänpuoleisessa päädyssä seinän alaosaa peittää nyt puolipaneeli, jonka keltainen pohjaväri odottaa jo ootraajan pensseliä. Katossa on nyt samanlainen helmiponttipaneeli, jollainen siinä olisi ollut valmiina, mikäli tulipalo ei jossain historian vaiheessa olisi sitä hiiltänyt.
Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on Tila6A-1024x768.jpg
Tässä kuvassa mennään uudemman siipiosan puolelle, jossa poijat parhaillaan rakentavat uutta väliseinää. Hirrestä tietenkin, kuten se on alkujaan ollutkin!
Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on Tila6B-1024x768.jpg
Kadunpuoleisella ulkoseinällä on tässä tilassa huokoinen puukuitulevy. Sen päälle – ja huoneen muille seinille – tulee pinkopahvi, joka on tarkoitus tapetoida huonetilasta talteen saatujen vanhojen tapetinpalasten mukaan valmistetulla uudella tapetilla.
Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on Tila6D-1024x768.jpg
Katon rajassa vasemmanpuoleisella seinällä oli varmaan tuhannella rautanaulalla kiinnitetty palkki. Oletan, että sitä irrotellessa poijilta varmaan pääsi muutama ruma sana. Hirsistä väliseinää on palautettu tässäkin. Tikapuiden takana näkyvä oviaukko johtaa isoon porstuaan, josta tulee olemaan pääsy mm. alakerran vessoihin. Sitten, kun nekin on rakennettu. Tässä huonetilassa olisi ollut komia lautakatto, mutta nyt ennakoidaan yläkerran käyttömahdollisuuksia tulevaisuudessa ja lisätään paloturvallisuutta jo valmiiksi. Olisi kurja myöhemmin alkaa repiä kovalla työllä tehtyjä rakenteita auki sen vuoksi, ettei olisikaan ennakoitu. Nyt kattoon asennettu kipsilevy tulee kuitenkin jäämään pinkopahvin taakse!

Taina Hautamäki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Search
Blogiarkisto

Viimeisimmät postaukset