Komeat pohjalaiset talot mukana Euroopan kulttuuriympäristöjen juhlinnassa
Kosolan Talo on mukana Stundars rf:n hallinnoimassa ”Komeat pohjalaiset talot” -hankkeessa, jolla järjestetään tapahtumia sekä verkossa että livenä ja jaetaan tietoa ynnä annetaan neuvoja rakennusten hoidossa. Hankkeessa mukana ovat paitsi Stundars ja Kosolan Talo, myös Carlsron museon tukiyhdistys Kristiinankaupungista ja Pietarsaaren Skatan kaupunginosa Pietarsaaren museon kautta. Tämän myötä on päästy maakunta- ja kielirajat ylittävään pohjalaiseen yhteistyöhön rakennusperinnön teemassa, mikä on erinomainen asia!
Toisinaan tuntuu, että kaikki aikojen saatossa vedetyt rajat pohjalaismaakuntien välissä ovat ylivoimainen este yhteistyön tekemiselle. Nyt saimme yhteistyöhön mukaan Lapuan kansalaisopiston ja Lapua-Seuran, jotka järjestivät punamullan keittopäivän Ränkimäen talomuseolla osana yhteistä tapahtumaamme. Mukana molemmissa pisteissä oli vierailijoita myös maakunta- ja kielirajan takaa. Tähtäämme siihen, että saisimme isomman porukan mukaan vastavierailuille, kun pian taas järjestetään jotain kiinnostavaa naapurin puolella. Näin niitä rajoja rikotaan ja synergioita rakennetaan!
Anni Lehtimäki toimii hankkeen projektipäällikkönä. Hän on yksi entisistä opettajistani Seinäjoen Ammattikorkeakoulun rakennuskonservoinnin koulutusohjelmasta. Siitä Suomen ainoasta, joka niin lyhytnäköisesti lakkautettiin muutama vuosi sitten. Näin tehtiin, vaikka oli nähtävissä että korjausrakentaminen lisääntyy, puurakentaminen lisääntyy, ymmärrys rakentamisen ilmastovaikutuksista ja todellisesta kestävyydestä sekä rakennusmateriaalien terveellisyydestä lisääntyy. Vanhat rakennukset ovat uskomattoman potentiaalinen tietolähde paitsi oikeista kunnostusmenetelmistä ja perinteisestä rakentamisesta kiinnostuneille, myös uusille tulevaisuuden innovaatioille. Erityisesti nuoremman polven arvomaailma on muuttumassa kohti niitä arvoja, joita rakennusperintö edustaa. Eikö yhtään kaduta, Seinäjoki? Koulutusohjelmaa olisi voinut kehittää lakkauttamisen sijaan.
Kulttuuriympäristöpäivien tarkoitus
European Heritage Days -tapahtumaa vietetään viidessäkymmenessä maassa ja siihen osallistuu noin 30 miljoonaa ihmistä joka vuosi. Tapahtumalla juhlistetaan eri maiden ainutlaatuisia kulttuuriympäristöjä, jotka nähdään voimavarana ja hyvinvoinnin lähteenä. Lapualla tapahtumaa on järjestetty useaan kertaan aiemmin arkkitehti Helena Teräväisen toimesta.
Lapualla on runsaasti toinen toistaan upeampia vanhoja rakennuksia ja vaikuttavia kulttuuriympäristöjä. Niillä kaikilla on oma tarinansa. Olen juuri saanut valmiiksi ensimmäisen version Kosolan Talon rakennushistorian selvityksestä ja siinä työssä löytämiäni tarinoita pystyin nyt esittämään kuulijoille suunnilleen tunnin mittaisena kertomuksena. Kun Kosolassa on nyt paljon avoimia rakenteita, myös talo itse kertoo tällä hetkellä omaa historiaansa. Vähä vähältä se jälleen kätkee itsensä uusien pintojen alle, joten juuri nyt ja vielä toistaiseksi on oikea aika käydä tutustumassa Grand Old Ladyn sisimpiin salaisuuksiin!
Taina Hautamäki
Lisätietoja
Kosolan Talosta ja tutustumiskierroksista projektipäällikkö Taina Hautamäki: taina.hautamaki(at)kosolantalo.fi
”Komeat pohjalaiset talot” -hankkeen rahoitus tulee Aktion Österbottenilta ja Aisaparilta Leaderista ja tukea on saatu myös Svenska Kulturfondenilta ja Suomen kulttuurirahaston Etelä-Pohjanmaan rahastolta. Lisätietoja hankkeesta antaa projektipäällikkö Anni Lehtimäki: anni.lehtimaki(at)stundars.fi
Päivitys: Hanke päättyi keväällä 2022