Kosolassa tutkitaan ja suunnitellaan

Kosolan talossa on 160 vuoden aikana tehty lukemattomia muutoksia. Vuodenvaihteen jälkeen talossa otettiin enemmän pintoja auki ja tutkittiin tarkemmin paitsi vaurioita, myös sitä, löytyisikö viitteitä alkuperäisestä huonejaosta.

Taustalla tapahtuu!

Kosolan talossa on 160 vuoden aikana tehty lukemattomia muutoksia. Ulko-ovien ja sisäovien aukkoja on avattu ja suljettu, väliseiniä siirretty moneen kertaan, ja alakerrassa joen suuntaisessa siivessä seinät on lopulta poistettu kokonaan kirjakaupan tilatarpeita varten. Vuodenvaihteen jälkeen talossa otettiin enemmän pintoja auki ja tutkittiin tarkemmin paitsi vaurioita, myös sitä, löytyisikö viitteitä alkuperäisestä huonejaosta.

Avauskohtia dokumentoitiin ja kaikki tähän mennessä avauksista kertynyt – ja jatkossa yhä kertyvä – tieto kootaan rakennushistorian selvittämistä varten. Siinä onkin selvittämistä, koska alkuperäisiä piirustuksia ei näin vanhasta talosta ole olemassa. Vanhimmat olemassa olevat piirustukset ovat vasta vuodelta 1958. Valitettavasti mistään arkistoista ei löytynyt myöskään vanhoja palovakuutuksia, joista olisin saanut lisää tietoa ajalta ennen kirjakauppaa.

Lisäksi uusia pintoja rakennettaessa vanhoja on otettu alta pois varsin perusteellisesti. Jotain sentään löytyy: ainakin osassa tiloista on säästynyt komiaa vanhaa lautakattoa.  Tapettina käytettyjen sanomalehtien palasia ja pieniä tapettifragmentteja on saatu talteen ja niiden perusteella voi tehdä päätelmiä. Valokuvia on löytynyt lähinnä vain talon ulkopuolelta otettuina, sisäkuvia vain muutamasta kirjasta. Jos sellaisia löytyisi yksityisten omista albumeista lisää ja saisin niitä käyttää, olisin iloinen!

Vanhan rakennuksen kunnostuksessa on hyvä edetä hitaasti, tutkimuksen kautta. Jokainen kerros kertoo talon vaiheista. Talolla voi olla paljon mielenkiintoista kerrottavaa, vaikka tarinan löytäminen edellyttäisikin varsinaista salapoliisityötä. 160 vuoden aikana muodostunut Kosolan talon tarina on tavattoman tiiviissä kytköksissä eteläpohjalaisuuden ja suomalaisuuden kanssa. Lastulevyjen ja muovimattojen takana huokuu historia.

Kurkisteltiin puolin ja toisin: yksi talon edellisistä isännistä, Vihtori itte, kurkisti meihin päin tässä kohtaa. ”Muistutan täs vaan, jotta olokaa ihimisiksi ja kun koriaatta, niin koriakkaa kunnolla.”

Joen suuntaisen siiven lattian alta löytyneitä tapettifragmentteja 1800-luvun lopulta. Mahdollisesti keskellä sijainneen salin seinältä.  

Mitä nyt on meneillään?

Mahdottoman paljon asioita samanaikaisesti: laaditaan kehittämiseen ja investointeihin liittyviä laskelmia, haetaan rahoituksia, rakennetaan yhteistyöverkostoja, suunnitellaan näyttelyitä, laaditaan käsikirjoituksia ja arvioidaan aikatauluja joiden rajoissa toimenpiteissä on mahdollista edetä. 

Keittiöön haettiin kumppaniyrittäjää, yhteydenottoja saatiin ja tällä hetkellä vaikuttaa vahvasti siltä, että kumppani myös löytyy. Rakentamisen aikataulut kuitenkin etenevät vanhan rakennuksen ehdoilla: ihan ensiksi tehdään kevään aikana hirsikorjauksia, kunhan siihen tarvittavat luvat ja lausunnot on saatu. Rakentamisen suunnittelu vaatii oman aikansa kun mietitään, onko mahdollista lähteä hakemaan alkuperäistä huonejakoa takaisin, mitä se merkitsee eri toimintojen sijoittamisen kannalta ja millaisia ratkaisuja se vaatii rakenteilta, lupaviranomaisilta sekä meiltä, jotka sitten talossa toimimme. 

Kosolan talon tilat nykyisellään ovat sen tämänhetkistä historiaa: aikaa jälkeen 70-vuotisen Herättäjän kirjakaupan ja aikaa ennen tulevia muutoksia. Ne ovat epätyypilliset ollakseen vanhan pohjalaistalon tiloja, vähän kuluneetkin – mutta ne ovat lämpimät, pienen siivouksen jälkeen siistit ja kaikkiaan erinomaisen käyttökelpoiset tilapäisiin tapahtumiin ennen suuria mullistuksia.

Taina Hautamäki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Search
Blogiarkisto

Viimeisimmät postaukset