Ketkä ovat toteuttaneet Kosolan talon restauroinnin?

Kosolan talon restauroinnin suunnittelijat ja toteuttajat.

Lapuan tunnetuin pohjalaistalo on esimerkki perusteellisesta restauroinnista, joka pelastaa sen kestävänä myös tuleville sukupolville. Talo on rakennusperinnön mestariteos, jonka vanhimmat osat ovat 1700-luvulta. Se siirtyi 2019 Herättäjä-Yhdistykseltä yrittäjä Jari Vesasen omistukseen. Sen restaurointi alkoi keväällä 2020 ja jatkuu yhä.

Työn arvo on monin tavoin huomattu. Restaurointia on esitelty useissa maakunnan ja valtakunnan medioissa. Se on saanut tunnustuksena Lapuan kaupungin vuoden 2022 kulttuuriteko -palkinnon sekä Etelä-Pohjanmaan Lehtiseuran myöntämän Kulttuurikilven tammikuussa 2024.

Nämä tunnustukset ovat kiitos koko sille suurelle ammattilaisten joukolle, joiden yhteisenä ponnistuksena taloa pelastetaan perusteellisella restauroinnilla. Koska Kosolan talon vierailijat kysyvät usein restauroinnin toteuttajista, esittelemme heidät tässä.

Kosolan talon perusteellinen restaurointi vaatii monen alan ammattilaisten osaamista. Tässä pääasialliset tekijät.

Talon isäntä Jari Vesanen on rakennusperinnön ja talonpoikaiskulttuurin aktiivi, joka talon omistajana ohjaa kunnostuksen ja sisustamisen suuria linjoja ja maksaa lystin.

Hilkka Maija Antila on talon Kosolan kunnostuksen pääarkkitehti, joka kokoaa suunnittelun langat yhteen. Hän tekee tarvittavat piirustukset ja huolehtii viranomaisten kanssa, että kaikessa täytetään rakennus- ja paloturvallisuusmääräykset. Kosolan talo oli hänelle innostava kohde, koska talo on hänen lähinaapurinsa. Sen asukkaat ovat olleet hänen sukunsa tuttuja monessa polvessa, ja talo on hänelle itselleen tuttu myös kirjakaupan vuosikymmeniltä. Vanhat rakennukset ovat hänelle intohimo, ja hänelle oli heti selvää, että hän ottaa tarjotun tehtävän vastaan.

Taina Hautamäen Jari Vesanen kutsui projektipäälliköksi heti talon pelastusoperaation alkaessa. Hänellä on koulutus ja kokemus rakennuskonservoinnissa, kulttuurituotannossa, matkailussa, markkinoinnissa ja maaseutukehittämisessä. Tätä kaikkea hän hankkeen solmukohtana tarvitsee. Hän tutkii talon rakennus- ja asukashistoriaa, hankkii osaajia eri tehtäviin, hankkii purkutaloista rakennusosia ja vanhan tyylin mukaista uutta ja seuraa huutokauppatarjontaa. Hän dokumentoi restaurointia vaihe vaiheelta, hoitaa yhteyksiä viranomaisiin, museoihin ja matkailuverkostoihin. Hän pitää työmaakokouksia arkkitehdin ja rakentajaporukan kanssa, valmistelee lupa- ja sertifikaattihakemuksia ja verkostoi Kosolaa maakunnan ja Suomen rakennusperintöhankkeisiin. Ja tekee paljon aivan konkreettisesti. Kun ikkunoihin tarvitaan vaikkapa perinteen mukaiset salusiinit, hän suunnittelee, tilaa, silittää ja ripustaa ne paikalleen.

Taneli Luoma Alajärveltä on projektin pääurakoitsija. Hän on hirrenveistäjä ja perinnerakentaja jo neljännessä polvessa. Kahdeksanhenkinen yritys Rakennus Luoma Oy tekee pääasiassa uusia perinnetyylin taloja, mutta Kosolasta tuli hänelle sivupolku restaurointiin. Hänen piti tulla tekemään aluksi vain tarvittavat hirsikorjaukset, mutta eihän Vesanen hänestä irti päästänyt, kun näki mikä tekijä tämä on. Vanhan kunnostuksessa ei ole valmiita polkuja, vaan haasteet ratkotaan sitä mukaa kuin niitä tulee. Lattiat ja katot on avattu ja kunnostettu ja alkuperäiset väliseinät rakennettu uudestaan. Moderni talotekniikka täytyy joko piilottaa tai rakentaa entisen näköiseksi yhdessä sähkö- ja putkimiesten kanssa.

Kosolan vakituisiin kirvesmiehiä kuuluvat Kaarel Reispass ja Sven Randlane sekä Taneli Luoman yrityksen kirvesmies Arttu Nurminen. Sähköasennuksista on vastannut Juhani Sillanpää.

Ilona Lehtisalo on historian maisteri ja restaurointialan artesaani. Hän kunnostaa ikkunoita ja ovia ja tekee talon ja kalusteiden pintakäsittelyitä eli pinkopahvittaa, tapetoi, maalaa, ootraa ja tekee koristemaalauksia sabluunoilla ja siveltimellä. Ja tämä kaikki perinteisin menetelmin eli hän sekoittaa ja sävyttää itse pellavaöljy-, liima- ja savimaalit.

Tämän kaiken mahdollistaa se, että Jari Vesanen sai kipinän hankkia tämän talon ja kunnostaa se tälle ja tuleville sukupolville.

Kiitokset tämän talon uudesta elämästä kuuluu antaa myös Lapuan ja koko maakunnan ihmisille, jotka ovat kokeneet talon omakseen, tulleet vierailuille, tapahtumiin ja viettäneet täällä juhlahetkiään perheineen ja ystävineen. He ovat tulleet kertomaan omia ja sukujensa tarinoita ja näyttämään valokuvia, jotka liittyvät tähän taloon. Tätä historiaa me olemme tallentaneet, jotta saamme koottua yhteen talon elämätarinan yli 200 vuoden ajalta ja välitettyä sen värikkäät vaiheet ja selviytymisen hengen rohkaisuksi tälle sukupolvelle. Kosolan talon tavoitteena on esitellä restaurointia niin, että se innostaa muitakin pelastamaan sitä rakennusperintöä, joka meillä vielä on.

Kiitos myös Lapuan yrittäjille yhteishengestä, sekä kaupungin kulttuuri- ja museotoimelle, joka on monin tavoin rohkaissut ja konkreettisesti auttanut tämän hankkeen toimintaa ja tiedonhankintaa. Tervetuloa astumaan Kosolan talon tupiin ja saleihin!

Kosolan talon viestintäpäällikkö Heli Karhumäki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Search
Blogiarkisto

Viimeisimmät postaukset