TAMMISUNNUNTAIN ILLALLISELLA LA 28.1. MUISTELLAHAN VAPAUSSORAN ALAKAMISTA

Tammisunnuntai

Jääkärit oli suomalaasia miehiä, jokka lähtivät salaases operaatios Saksahan upseerikoulutuksehen vuasina 1915-1918, tarkootuksenansa irroottaa Suomen suuriruhtinaskunta sotilaallisesti irti Venäjän keisarikunnasta.

Kosolan taloo toimi salaasena jääkärivärväyksen keskuksena ja etappitaloona. Kosoolas jääkärit varustettihin matkahan ja neuvottihin reitille, jonka ne kulukivat hiihtäen Merenkurkun yli Uumajahan ja sieltä Saksahan.

Vapaussoran alettua Suomes jääkärit palasivat Saksasta, ja muorostivat yhyres suojeluskuntien kans itsenääsen Suomen armeijan. Niiren työtä ja uhurauksia Lapualla ja Suomes me muistelemma vapaussoran alakamisen muistopäivänä lauantaina 28.1.2023 Kosolan kievarin illallisella.

Puhujiksi oomma kutsunu filosofian tohtorin, entisen puolustusministerin Jussi Niinistön ja Jääkäripataljoona 27:n Etelä-Pohojammaan yhyristyksen varapuheenjohtajan Paavo Latva-Raskun.

Kosoolan talon historian tuntija Hautamäen Taina kertoo tuosta aijjasta otsikolla ”Vapaussoran valot ja varjot Kosolan taloo”. Mukana illas on myös Kosolan taloon isäntä, reservin kapteeni Jari Vesanen ja kievarin emäntä Heli Karhumäki.

Blogiarkisto

Viimeisimmät postaukset

Viimeisimmät kommentit