Isänmaallinen elokuvailtapäivä ja kaffila lauantaina 16.3. klo 14-18 – ilmoittaudu!

Kosolan taloos syvennytähän maaliskuisena lauantai-iltapäivänä dokumenttielokuvien kautta kolmehen teemahan isänmaan historias. Paikalla on elokuvien tuottaja, sotakamreeri Raimo Salo, joka kertoo elokuvien synnystä ja taustoosta.

Lippujen hinta 5 euroa. Kaffila auki. Iimoottauru Tainalle osootteeseen taina.hautamaki@kosolantalo.fi, jotta osaamma varata piisalta tuolia ja trahteeria.

Tällääset on ne kolome elokuvaa Raimo Salon selostamana. Katotahan ne väliällä aikataululla, jotta eherimmä jutella ja kaffitella.

Hallan ukko – jääkäriaktivisti Juho Heikkisen tarina (kesto 40 minuuttia)

Juho Heikkinen oli hyrynsalmelainen itsenäisyysaktivisti, maanviljelijä ja poroisäntä. Hänen suuri haaveensa oli saada Suomi irrotetuksi Venäjän vallasta. Hänen talonsa kautta kulki vuonna 1916 sata jääkäriksi aikovaa nuorta miestä matkallaan sotilaskoulutukseen Saksaan. Dokumentti on kertomus itäisestä etappireitistä ja aktivisteista, jotka oman henkensä ja vapautensa uhalla halusivat auttaa jääkäriliikettä.

Sotalotta – tinkimättömät naiset sotaponnisteluiden tukena (kesto 35 minuuttia)

Tuottaja Raimo Salo haastatteli vuosina 2011-2012 lähes sataa lottaa. Näissä haastatteluissa nousi esiin sodan jälkeinen aika ja se, mitä tapahtui, kun Suojeluskunnat ja niiden tukijärjestö Lotta Svärd kiellettiin Neuvostoliiton vaatimuksesta. Elettiin pelon aikaa, minkä myös järjestön johtajana 1929-1944 toiminut Fanni Luukkonen sai kokea. Dokumentti on kunnianosoitus lotille, ja se kertoo heidän tinkimättömästä velvollisuudentunteestaan isänmaan puolustamisessa.

Kämppäemäntä – muistoja savotoilta (kesto 53 minuuttia)

Kämppäemännät muonittivat vielä 1960-luvulla metsäkämpissä talvet työskenteleviä metsätyöntekijöitä. Työ oli raskasta ja vaati naisilta rohkeutta. Miehiä oli kussakin kohteessa yleensä 50–70, ja heitä ruokkimassa oli useimmiten kahden emännän työparina. Dokumentti kertoo siitä, miten naisten työ savotoilla rakensi Suomea hyvinvointivaltioksi.

Hallan ukko ja kirjailija Ilmari Kianto 1918. Lähde: Finna.fi
Lottajohtaja Fanni Luukkonen (1882 – 1947) oli Lotta Svärd -järjestön pitkäaikainen johtaja. Kuva: SA-kuva.
Kämppäemäntien muonitustyö oli raskasta, ja se jatkui 1960-luvulle saakka. Kuva: Raimo Salon arkisto.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search
Blogiarkisto

Viimeisimmät postaukset