Isänmaallinen elokuvailtapäivä la 16.3. klo 14-18

Kosolan talossa syvennytään maaliskuisena lauantai-iltapäivänä dokumenttielokuvien kautta kolmeen teemaan isänmaan historiassa. Paikalla on elokuvien tuottaja, sotakamreeri Raimo Salo, joka kertoo elokuvien synnystä ja taustoista.

Lipun hinta 5 euroa, joka maksetaan paikalla. Ilmoittautumisia pyydetään osoitteeseen istumapaikkojen ja kahvilatarjonnan varaamista varten osoitteeseen taina.hautamaki@kosolantalo.fi.

Tälläiset on iltapäivän kolme elokuvaa Raimo Salon selostamana. Aikatauluun mahtuu välillä kahvittelua ja jutustelua.

Hallan ukko – jääkäriaktivisti Juho Heikkisen tarina (kesto 40 minuuttia)

Juho Heikkinen oli hyrynsalmelainen itsenäisyysaktivisti, maanviljelijä ja poroisäntä. Hänen suuri haaveensa oli saada Suomi irrotetuksi Venäjän vallasta. Hänen talonsa kautta kulki vuonna 1916 sata jääkäriksi aikovaa nuorta miestä matkallaan sotilaskoulutukseen Saksaan. Dokumentti on kertomus itäisestä etappireitistä ja aktivisteista, jotka oman henkensä ja vapautensa uhalla halusivat auttaa jääkäriliikettä.

Sotalotta – tinkimättömät naiset sotaponnisteluiden tukena (kesto 35 minuuttia)

Tuottaja Raimo Salo haastatteli vuosina 2011-2012 lähes sataa lottaa. Näissä haastatteluissa nousi esiin sodan jälkeinen aika ja se, mitä tapahtui, kun Suojeluskunnat ja niiden tukijärjestö Lotta Svärd kiellettiin Neuvostoliiton vaatimuksesta. Elettiin pelon aikaa, minkä myös järjestön johtajana 1929-1944 toiminut Fanni Luukkonen sai kokea. Dokumentti on kunnianosoitus lotille, ja se kertoo heidän tinkimättömästä velvollisuudentunteestaan isänmaan puolustamisessa.

Kämppäemäntä – muistoja savotoilta (kesto 53 minuuttia)

Kämppäemännät muonittivat vielä 1960-luvulla metsäkämpissä talvet työskenteleviä metsätyöntekijöitä. Työ oli raskasta ja vaati naisilta rohkeutta. Miehiä oli kussakin kohteessa yleensä 50–70, ja heitä ruokkimassa oli useimmiten kahden emännän työparina. Dokumentti kertoo siitä, miten naisten työ savotoilla rakensi Suomea hyvinvointivaltioksi.

Kämppäemännät tekivät rankkaa työtä hyvinvointiyhteiskunnan rakentamiseksi. Kuva: Raimo Salon arkisto.
Hallan Ukko Juho Heikkinen ja kirjailija Ilmari Kianto vuonna 1918.
Fanni Luukkonen oli pitkäaikainen ja arvostettu lottajohtaja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Search
Blogiarkisto

Viimeisimmät postaukset